Emlékszünk még arra, hogy mit is jelent az autóalkatrész?

Mint minden a világban az autószerelés is óriási változásokon ment keresztül. Ahogy a tudomány is változik, vele együtt a szervizelés tudománya is fejlődik, változik. Ezt a változást nevezhetjük tudománynak, iparnak, vagy akár üzletágnak is.

Manapság velem együtt, bizton állíthatom, hogy más is tapasztalata azt a tényt, hogy ma már a szerelők sok esetben nem igazán foglalkoznak a klasszikus szereléssel.

Sőt mi több, többször is tapasztaltam, hogy a szervizes, aki évek óta szereli gépjárművemet meghibásodás esetén, és őszintének tűnik velem kapcsolatban, több esetben is azt közölte, hogy az adott problémát, vagy a több részegységből álló alkatrészt csak csere útján tudja orvosolni, mire én laikusként, józan paraszti ésszel nekiállva otthon a javíthatatlannak titulált problémát, hosszadalmas szétszerelés útján, ugyan de megjavítottam. Természetesen, amikor a szerelőm ezt az elkövetkező szervízeléskor látta, teljesen meglepődött és elképedt.

autóalkatrészek autóalaktrészes

De amiről igazán beszélni szeretnék Önöknek az az a tény, hogy a mai szerelők, ezerszer inkább tiszta kezű informatikusokká váltak, mint olajos kezű, bütykölő szakikká.

Mindez a változás leginkább azért történt, mert mint, sok esetben, az autószervizekben is megtörtént az a változási folyamat, hogy sok minden a gépek irányítása alá került, éppen ezért a mai szerelők leginkább rákapcsolják az autókra a számítógépeket, kiolvassák a hibakódokat, és nincs más perspektíva, mint az adott egységet kicserélni, vagy jobb esetben beállítani.

A régi klasszikus autószerelőkkel szemben ezeknek az újdonsült szerelők az a fogalom, hogy alkatrész, vagy szerelés, teljesen mást jelent. Sokkal komplexebben látnak, és nem darabjaiban, ha például a kormányszerkezetben hibásodik meg valami, akkor a teljes kormánybokszot cserélik, nem pedig a tényleges hibaforrást okozó részproblémát keresik meg, tárják fel.

Egyszerűbb a komplex csere ez esetben is. – Mondjuk sajnos ez a nézet egyre inkább jellemző az emberek mindennapos hozzáállásához, érzelméhez is…- ha elromlott, kicseréljük, eldobjuk, és nem javítjuk. A szerelők sok esetben azzal indokolják az e-féle hozzáállásukat, hogy az autógyártó cégek is úgy gyártják a gépjárműveket, hogy önmagában javíthatatlan alkatrészekből tevődik össze a mai kor autója.

Nos, ez a kijelentés, azonban cáfolandó sok esetben, hisz mint a bevezetőmben is olvashatták, ha van bennük kellő ambíció, akkor könnyedén nekivághatunk az igazi klasszikus értelemben vett szerelésnek és darabjaira bonthatjuk a meghibásodott elemet, hogy feltárjuk a probléma forrását és megpróbáljuk részenként orvosolni azt.

Arról nem is beszélve, hogy sok esetben, autóalkatrész üzletekben is be lehet szerezni a részalkatrészeket, de ha ott nem járnák sikerrel, akkor az autóbontóból beszerzett alkatrész is lehet egy megfelelő alternatíva a javíthatatlannak vélt alkatrész megjavítására.

Szóval amennyiben, képesek vagyunk mi magunk is a szerelésre, abban az esetben érdemes átgondolnunk, hogy mi is az, amit mi magunk is tehetünk a probléma megoldásának érdekében.

Azonban a fenti esetekkel ellentétben, azért van olyan eset is, amikor valóban nincs más lehetőség, csak a komplett alkatrész csere, és valóban szükséges a szerviz és a számítógépes hibakód kiolvasás, és valóban erre, csak szervizben adódik lehetőség, persze lehet, hogy van, aki a komplett alkatrészcsere megoldására is képes saját maga.

Mindezek fényében számomra nagyon is megnyugtató az a tudat, hogy még ma is vannak, olyan elérhető alkatrészüzletek, vagy webshopok, - mert hisz azért a korral csak haladni kell -, ahol is mi közönséges, egyszerű halandó emberek is betudjuk szerezni a számunkra szükséges alkatrészeket, ebben az ultramodern világban. Tehát hajrá, aknázza ki az Önben és gépjárművében lévő lehetőségeket!

Chiptuning partner:

chiptuning

autófólia partner:

autófólia